پمپ تزریق مواد شیمیایی دستگاهی است که انواع مواد شیمیایی معمولی یا حساس را به سیستمها و فرآیندهای مختلف تزریق میکند. بر همین اساس نیز از این پمپها در تصفیه آب و فاضلاب، تولید دارو، صنایع غذایی و… استفاده زیادی میشود.
فرآیند تزریق مواد شیمیایی، بسته به نوع پمپ میتواند با دقت بالا یا بسیار بالا انجام شود. در واقع این موضوع به مکانسیم پمپ انتخابی برمیگردد. از طرفی بعضی پمپها برای مواد خورنده یا حساستر انتخاب بهتری هستند. در مجموع این پمپ تزریق در انواع پیستونی، دیافراگمی، دورانی و… طراحی و تولید میشود.
اگر مشتاقید بدانید که تفاوت انواع پمپهای تزریق مواد شیمیایی چیست و البته با سازوکار و کاربردهای این دستگاه نیز بیشتر آشنا شوید، در این مطلب از پالایه سازان همراه ما باشید.
پمپ تزریق مواد شیمیایی |
|
انواع |
|
مزایا |
|
معایب |
|
پمپ تزریق مواد شیمیایی چیست؟
پمپ تزریق مواد شیمیایی دستگاهی مکانیکی است که میتواند مقدار دقیقی از مواد شیمیایی را به سیستمهای مختلف تزریق کند. به این پمپ گاهی دوزینگ پمپ یا پمپ دوز هم میگویند. موادی که توسط این دستگاه تزریق میشود، میتواند اسید، باز، ضدعفونیکننده، ضد خوردگی، ترکیبهای معدنی مانند کلروفریک و… باشد.
پمپهای تزریق مواد شیمیایی میتواند فشار ماده و دبی (مقدار تزریق ماده در واحد زمان) را تنظیم کند. این تنظیم میتواند به صورت دستی باشد و توسط اپراتور انجام شود. یا از نوع اتوماتیک باشد و خودِ پمپ بر اساس شرایط (مثلاً PH آب یا غلظت مواد) فشار و دبی را تنظیم کند.
اگر نوع پمپ دستی باشد، یک پیچ تنظیم یا دستگیره خواهید داشت. اما در نوع اتوماتیک، یک سیستم کنترلی دارید که به سنسورها و ابزارهای اندازهگیری متصل است و خودکار عمل میکند.
کاربردهای پمپ تزریق مواد شیمیایی
یکی از مهمترین کاربردهای این پمپ، در دستگاه تصفیه آب است. دستگاهی که در بعضی مراحل آن، مواد شیمیایی مختلفی به آب اضافه میشود تا آب بهتر تصفیه شود. موادی برای ضدعفونی، تنظیم PH، ضد رسوب و… که بیشتر در تصفیهکنندههای صنعتی یا حتی تصفیهخانههای شهری تزریق میشود.
برای مثال در فرآیند تصفیه آب دریا با آب شیرین کن دریایی نیز پمپهای تزریق، مواد شیمیایی مشخصی را وارد آب میکنند. اما این دستگاه غیر از تصفیه آب و فاضلاب، طیف وسیعی از صنایع دیگر را تحت پوشش خود دارد. از جمله:
- تصفیه آب و فاضلاب: تزریق کلر، فلوراید، ضدعفونیکنندهها و… به منظور تصفیه آب یا فاضلاب
- داروسازی: تزریق دقیق مواد در تولید دارو
- صنایع شیمیایی: تزریق مواد شیمیایی به پروسه تولید یا واکنشهای شیمیایی
- صنایع نفت و گاز: تزریق مواد ضد خوردگی، مواد افزودنی و… به جریانهای نفت و گاز
- صنایع غذایی و نوشیدنی: تزریق طعمدهندهها، نگهدارندهها و افزودنیهای دیگر در فرآیند تولید
- صنایع کاغذ و خمیر کاغذ: افزودن مواد شیمیایی به فرآیند تولید کاغذ
ساختمان پمپهای تزریق برای مواد شیمیایی
مهمترین اجزای پمپ تزریق شیمیایی بخشهای زیر است:
- محرک: کلید عملکرد اصلی پمپ در دستان این قطعه است. این محرک میتواند الکتریکی، بادی یا هیدرولیکی باشد.
- مخزن مواد شیمیایی: محل ذخیرهسازی مواد شیمیایی که قبل از تزریق آنجا قرار دارند.
- پمپ: این بخش ماده شیمیایی را جابهجا کرده و آن را توسط مکانیسمهایی مانند پیستون یا دیافراگم به سیستم تزریق میشوند.
- کنترلر: مسئولیت تنظیم دقیق دبی (جریان ماده) و فشار تزریق به عهده کنتلر است. بخشی که میتواند دستی یا خودکار باشد.
- شیرهای یکطرفه: شیرهایی که یکطرفه بودنشان از برگشت جریان ماده شیمیایی به داخل پمپ یا منبع جلوگیری میکند.
انواع پمپ تزریق مواد شیمیایی
این دستگاه از این نظر که ماده شیمیایی را با چه روشی به سیستم تزریق کند، در انواع مختلفی موجود است. در هر یک از این پمپها، فناوری متفاوتی استفاده شده که برای نوع خاصی از فرآیندها مناسبتر است. در ادامه انواع پرکاربرد این پمپها را میبینیم.
پمپهای پیستونی
ابزار اصلی جابهجا کردن مایه داخل این پمپها، یک پیستون است. پیستونی که با حرکت خود مایع را فشرده کرده و باعث انتقال آن میشود. این پیستون برای مقادیر بالاتر دقت و فشار بسیار مناسباند. برای دبیهای کمتر نیز مناسب هستند.
پمپهای دیافراگمی
در این پمپ تزریق مواد شیمیایی، یک دیافراگم که به صورت متناوب حرکت کرده و مایع را خارج و تزریق میکند. این دیافراگم باید از جنس مواد مقاوم به خوردگی (مانند لاستیک یا پلاستیک) باشد. از این پمپ میتوان به طور خاص برای مواد شیمیایی خورنده و غیرقابل فشرده شدن استفاده کرد.
پمپهای دیافراگمی برقی؛ از دقیقترین پمپهای تزریق مواد شمیایی
این دستگاه مشابه پمپهای دیافراگمی معمولی است. اما از یک موتور الکتریکی برای حرکت دیافراگم استفاده میکند. بنابراین دقت بالایی هم روی دبی و فشار پیاده میکند. ضمن این که صدا و لرزش کمی هم دارد.
پمپهای دورانی
طراحی این پمپ تزریق مواد شیمیایی نسبتاً سادهتر است. یک مکانیسم دورانی در این پمپ، ماده شیمیایی را جابهجا و تزریق میکند. این دستگاه خود نیز شامل انواع دندهای، روتاری و اسکوئر است که برای دبیهای بالا و فشارهای پایین تا متوسط میتوانید آن را انتخاب کنید. طراحی ساده این دستگاه باعث شده که تعمیر و نگهداری آن سادهتر و کمهزینهتر باشد.
پمپهای پرهای
پمپ تزریق مواد شیمیایی از نوع پرهای (پمپهای تیغهای) برای انتقال مایعات از یک محفظه دایرهای با پرههای چرخشی استفاده میکند. در واقع این سیستم شامل یک شفت استوانهای (روتور) است که پرههای متحرک روی شیارهای آن، آزادانه حرکت کرده و به تزربق مواد شیمیایی کمک میکنند. استفاده از این پمپها انتخاب صنایع کمتری است. اما هنوز هم میتوانند دقت بالای تزریق را برای مواد ویسکوز و چسبناک رقم بزنند.
پمپهای لولهای
این پمپها از لولههای انعطافپذیری برای انتقال مواد استفاده میکند که فشار تحمیلی روی آنها مسبب اصلی این انتقال است. اگر میخواهید مواد را در مقادیر بسیار کم و با دقت بالا تزریق کنید یا اگر موادی که دارید، حساسیت نسبتاً بالاتری دارند، این پمپ انتخاب مناسبی است.
جمعبندی
پمپ تزریق مواد شیمیایی میتواند در صنایعی مانند داروسازی، تصفیه، نفت و گاز و… استفاده شود و مواد شیمیایی را با دقت بسیار بالا به یک سیستم تزریق کند. مقدار و فشار این مواد میتوانند به صورت دستی یا اتوماتیک تنظیم شود تا تأثیر آن نیز روی سیستم کاملاً تحت کنترل باشد.
اگر قصد خرید این پمپ یا دستگاههای تصفیه آب و تجهیزات جانبی آنها را دارید، میتوانید با پالایه سازان در ارتباط باشید. مشاوران ما شما را برای انتخاب بهترین محصولات بر اساس نیازهایتان راهنمایی خواهند کرد. برای تماس با ما با شماره ۰۹۱۲۰۷۶۱۶۴۶ در ارتباط باشید.
سؤالات متداول
1. در انتخاب پمپ تزریق مواد شیمیایی به چه مواردی دقت کنیم؟
نوع ماده شیمیایی، دبی (مقدار تزریق در واحد زمان)، دقت و فشار مورد نیاز، مقاومت در برابر خوردگی و نوع فرآیند.
2. نگهداری این دستگاهها شامل چه اقداماتی است؟
بررسی شیرها، دیافراگمها و سیستمهای کنترلی و… .
3. ویژگیهای امنیتی این پمپها چیست؟
بیشتر این پمپها شامل سیستمهای خودکار خاموش شدن در صورت بروز خرابی، هشدار برای نشتی یا کاهش فشار و سیستمهای قفل کنترلی در صورت تنظیمات نادرست است.