دستگاه تصفیه آب کشاورزی یا دستگاه آب شیرین کن گلخانه، آب استاندارد و تصفیهشده این صنایع را تأمین میکند. اوج کاربرد این دستگاه، در مناطقی است که آب شور یا آلوده دارد، گلخانههایی که به آب باکیفیتتر نیاز دارد یا در حال پرورش گیاهان حساس هستند. این دستگاه، املاح و مواد شیمیایی مضر را از آب حذف کرده و میزان شوری و PH آن را در اغلب موارد تنظیم میکند.
دستگاه آب شیرین کن گلخانه و کشاورزی، پکیجی از فیلترهای متنوع است که چینش آنها بر اساس نیازهای آب منطقه تعیین میشود. این فیلترها شامل فیلتر شنی، کربنی، میکرونی، اسمز معکوس و… است که هر کدام در مرحلهای مشخص و برای حذف موادی مشخص استفاده میشود.
بعد از انتخاب یک دستگاه استاندارد و باکیفیت، مکان نصب آن هم باید بهدرستی انتخاب شود. این دستگاه عموماً جایی قبل از سیستم آبیاری و نزدیک به منبع اصلی آب نصب میشود تا تمام آبی که از اول وارد خاک میشود، تصفیهشده باشد.
اگر تصمیم بر خرید دستگاه تصفیه آب را به طور ویژه برای سیستم کشاورزی یا گلخانه دارید، در این مطلب از پالایه سازان همراه ما باشید. اینجا با سازوکار این دستگاه آشنا شده و انواع فیلترهای آن را بررسی میکنیم.
مشخصات دستگاه تصفیه آب کشاورزی |
|
کاربرد |
|
فیلترها |
|
چالشها |
|
دستگاه تصفیه آب کشاورزی چیست؟
آب تصفیهنشده نهتنها برای کشاوزی و گلخانه مناسب نیست؛ بلکه میتواند آسیبهایی جدی به گیاهان، درختان و میوهها بزند. این آب معمولاً برای ریشه گیاهان بیش از حد شور است. از طرفی وجود آلایندههای شیمیایی در آن موجب رشد گیاهان یا میوههای آلودهای میشود که برای انسان و حیوانات مضرند. ضمن این که ذرات معلق، رسوبات یا مواد آلی، میتواند باعث انسداد سیستم آبیاری شود.
دستگاه تصفیه آب کشاورزی یا دستگاه آب شیرین کن گلخانه ، تمام این مشکلات را برطرف کرده و آب را به یک منبع مغذی و استاندارد برای این صنایع تبدیل میکند. این دستگاه، یک سیستم مهندسی شده است که آبهای شور، آبهای با سختی بالا یا آبهایی را که آلایندههای مختلف دارند، تصفیه میکند. پیشنهاد میکنیم که در مجله پالایه سازان درباره این که «آب تصفیه شده چیست؟» بیشتر بخوانید تا با اهمیت این آب آشنا شوید.
دستگاه تصفیه آب کشاورزی چه میکند؟
سیستم آب شیرین کن گلخانه و کشاورزی، چندین تغییر را روی آب اعمال میکند. تغییرات ارزشمندی که روی محصولات نهایی کشاورزی یا گلخانهای تا حد زیادی تأثیرگذارند. ضمن این که میزان بهرهوری آب را بالا میبرد.
عملیاتی که این سیستم روی انواع آب انجام میدهد، عبارت است از:
- حذف املاح مضر و نمکها: در مناطقی با آبهای شور، وجود این دستگاه از آسیب دیدن گیاهان جلوگیری میکند. این که چند درصد از املاح مفید آب حذف شود، به نوع دستگاه و فیلترها بستگی دارد.
- حذف آلایندههای شیمیایی: موادی مانند نیترات، فسفات، آفتکش و… سَم کشاورزی و پرورش گیاهاند. حذف این مواد توسط این سیستم، کیفیت محصول و سلامت خاک را ارتقا میدهد.
- کاهش سختی آب: میزان سختی آب در اکثر مناطق تا حدی است که باعث رسوبگذاری در سیستمهای آبیاری و گرفتگی لولهها و تجهیزات میشود. این سیستم سختی آب را به حد استاندارد میرساند.
- تنظیم PH: بعضی از دستگاههای تصفیه آب کشاورزی، قابلیت تنظیم PH را هم دارد. PH یکی از عوامل مهم رشد گیاهان است که تنظیم نبودن آن، میتواند به این فرآیند لطمه بزند.
دستگاه تصفیه آب کشاورزی شامل چه فیلترهایی است؟
دستگاه آب شیرین کن گلخانه و کشاورزی، مجموعهای انعطافپذیر از فیلترهای کاربردی تصفیه آب است. این که دقیقاً چه فیلترهایی برای این دستگاه انتخاب شود، به نیازهای خاص کشاورزی و کیفیت اولیه آب بستگی دارد. اما در ادامه فیلترهایی را میبینیم که معمولاً در این سیستم استفاده میشود.
1- فیلتر شنی
فیلتر شنی در اولین مرحله تصفیه در بسیاری از سیستمها استفاده میشود. مسئولیت آن نیز به طور خاص حذف ذرات معلق بزرگ (مانند گلولای، شن و مواد آلی) از آب است.
2- فیلتر کربنی
فیلتر کربنی در دستگاه تصفیه آب کشاورزی، از کربن فعال برای جذب موادی مانند کلر، ترکیبات آلی و… استفاده میکند. مهمتر آن که طعم و بوی نامطبوع را هم از آب حذف میکند. در واقع به دلیل ساختار کربنی مواد آلی، مواد داخل این فیلتر با آنها واکنش داده و حذفشان میکند.
3- فیلتر دیسکی
فیلتر دیسکی شامل یک سری دیسک مشبک است که ذرات و مواد معلق ریزتر را بهدام میاندازد. به این ترتیب از گرفتگی سیستمهای آبیاری قطرهای و بارانی جلوگیری میکند.
4- فیلتر میکرونی
وظیفه فیلتر میکرونی در دستگاه تصفیه آب کشاورزی، حذف ذرات معلق بسیار کوچک (در مقیاس میکرونی) است. این فیلتر هم اغلب در مرحله پیشتصفیه (قبل از مراحل دقیقتری مانند اسمز معکوس) قرار میگیرد.
5- فیلتر رسوبگیر
این مرحله از دستگاه آب شیرین کن گلخانه و کشاورزی، به حذف رسوبات، گلولای و ذرات جامد درشت میرسد. فیلتر رسوبگیر اغلب در مرحله اول یا دوم اصلی تصفیه برای محافظت از فیلترهای دقیقترِ بعدی استفاده میشود.
6- فیلتر تبادل یونی
فناوری این فیلتر به گونهای است که با تبادل یونها، موادی را از آب حذف میکند که باعث سختی آب میشود. موادی مانند کلسیم و منیزیم که به جای آنها یونهای سدیم یا پتاسیم وارد آب شده و سختی کاهش پیدا میکند. این فرآیند هم احتمال رسوبگذاری در سیستمهای آبیاری را کاهش میدهد.
7- فیلتر اسمز معکوس
فیلتر اسمز معکوس (RO) یکی از قدرتمندترین مراحل تصفیه آب کشاورزی و گلخانه را به عهده دارد. در فرآیند اسمز معکوس آب از غشاهای نیمهتراوا عبور کرده و نمکها، مواد معدنی و سایر آلایندههای محلول آن حذف میشود. این فیلتر اغلب تصفیه نهایی (برای تولید آب خالص، حذف نمکها و مواد معدنی مضر) را به عهده دارد. این همان فرآیندی است که در فیلتر ممبران طی میشود.
8- فیلتر اولترافیلتراسیون
روش اولترافیلتراسیون یا فراپالایش هم استفاده از غشاهایی با منافذ بسیار ریز است. غشاهایی که ذرات معلق، باکتریها، ویروسها و بعضی مواد آلی را حذف میکند. از این فیلتر معمولاً در مناطقی استفاده میشود که آب سطحیِ آلودهتری دارد.
9- فیلترهای مخصوص حذف فلزات سنگین
دستگاه تصفیه آب کشاورزی میتواند شامل فیلترهای حذف فلزات سنگین هم باشد. فلزی مانند آهن، منگنز و آرسنیک که آسیب زیادی به گیاهان میزند. استفاده از این فیلتر نیز وابسته به نوع آب منطقه است.
10- فیلتر UV
فیلتر UV در بعضی دستگاههای تصفیه آب یا در دستگاه اشعه فرابنفش برای ضدعوفی کردن آب، کاربرد زیادی دارد. این سیستم از اشعه فرابنفش برای از بین بردن میکروارگانیسمهای مضر (مانند باکتریها و ویروسها) استفاده میکند. به این ترتیب آب ضد عفونی شده و از انتقال بیماریها از طریق آبیاری نیز جلوگیری میشود.
دستگاه آب شیرین کن گلخانه و کشاورزی کجا نصب میشود؟
سیستم تصفیه آب کشاورزی، معمولاً در نقطهای استراتژیک از سیستم آبیاری نصب میشود تا بهترین عملکرد را داشته باشد. برای مثال باید بیشترین دسترسی را برای اپراتورها فراهم کند تا نظارت مستمر بر این سیستم دشوار نباشد. یا باید فضای کافی برای دستگاه در نظر گرفته شود تا تحت فشار نباشد (بهخصوص اگر شامل چندین و چند فیلتر تصفیه آب باشد). دسترسی راحت به منبع تغذیه الکتریکی نیز از الزامات محل نصب این سیستم است.
مکانهای زیر، موقعیت مناسبی برای نصب این دستگاه است که به تشخیص کارشناسان این حوزه انتخاب میشود.
1- نزدیک به منبع آب
دستگاه تصفیه آب کشاورزی بسته به این که منبع آب چه باشد، میتواند موقعیتهای مختلفی داشته باشد که به شرح زیر است:
- چاه: دستگاه تصفیه در خروجی چاه و قبل از ورود آب به سیستم آبیاری نصب میشود.
- رودخانه: دستگاه در محل برداشت آب از این منبع نصب میشود.
- مخازن ذخیره آب: دستگاه قبل از ورود آب به سیستم آبیاری از مخزن تعبیه میشود.
2- قبل از ورود به سیستم آبیاری
این دستگاه تصفیه، در اغلب موارد قبل از ورود آب به سیستم آبیاری نصب میشود. سیستم آبیاری میتواند از نوع قطرهای، بارانی یا نواری باشد. دلیل انتخاب این موقعیت این است که از ابتدا آب تصفیهشده وارد خطوط لوله، نازلها و دیگر تجهیزات شود. با این کار، از گرفتگی و آسیب به این تجهیزات جلوگیری میشود.
3- نزدیک به منبع آبیاری داخلی در گلخانهها
دستگاه تصفیه آب کشاورزی در گلخانهها، اغلب در ابتدای سیستم توزیع آب داخلی قرار میگیرد. به طوری که آب تصفیهشده، به تمامی بخشهای گلخانه توزیع میشود.
جمعبندی
دستگاه تصفیه آب کشاورزی یا آب شیرین کن گلخانه، شوری آب را کم کرده، سختی و و PH را تنظیم میکند و باعث حذف آلایندههای مضر میشود. در این مطلب کاربرد این دستگاه و انواع فیلترهای موجود در آن را دیدیم. به محل نصب مناسب آن نیز پرداختیم تا بهترین عملکرد را از آن دریافت کنیم.
اگر قصد خرید این سیستم یا هر نوع دستگاه تصفیه آب دیگری را دارید، میتوانید با پالایه سازان در ارتباط باشید. این مجموعه در مرحله پیش از خرید و برای ارائه راهنماییهای لازم نیز همراه شما خواهد بود. برای تماس با ما با شماره ۰۵۱۳۷۶۷۴۲۳۴ در ارتباط باشید.
سؤالات متداول
1. چالشهای استفاده از دستگاه تصفیه آب کشاورزی چیست؟
هزینه اولیه نسبتاً بالا، تولید پساب و نیاز به اپراتور.
2. پساب آب در این دستگاهها چه میشود؟
این آب معمولاً به محیط زیست تخلیه میشود. اما گاهی میتواند به شیوههای دیگر دفع شود یا برای آبیاری مناطق غیرحساس استفاده شود.
3. نگهداری این دستگاه تصفیه آب چگونه است؟
تعویض فیلترها، شستوشوی دورهای (بکواش)، بررسی منظم کارایی دستگاه و… .