روش تولید کلر چیست؟
این عنصر شیمیایی را می توان به صورت ترکیب با سایر عناصر در نمک طعام و ترکیبات با کلسیم مشاهده کرد. به همین دلیل برای تولید انواع کلر لازم است با فرایند الکترولیز محلول آب نمک عمل جداسازی کلر از سدیم را انجام داد. به سه روش میتوان الکترولیز را برای تولید کلر انجام داد. الکترولیز سلول جیوه بیشتر برای تولید کلر در محیط های صنعتی با مقدار زیاد کاربرد دارد. الکترولیز سلول دیافراگم نسبت به الکترولیز لول جیوه نیاز به انرژی کمتری دارد. الکترولیز غشایی که از ممبران پلیمری استفاده می کند و از جدید ترین روش ها برای تولید کلر به حساب می آید. درباره انواع فیلتر تصفیه آب پالایه سازان بیشتر بخوانید: فیلتر لبایشویی ، فیلتر یخچالی ، فیلتر ممبران ، فیلتر تصفیه آب خانگی ، فیلتر صنعتی ، فیلتر کربن اکتیو
ویژگی های کلر چیست؟
کلر دارای ویژگی و خصوصیات فیزیکی و شیمیایی متعددی است که در استفاده از انواع کلر لازم است به آن توجه شود. مهم ترین و قابل توجه ترین ویژگی های انواع کلر عبارت است از:
- کلر بسیار ناپایدار است و در ظروف و مخازن ویژه باید نگهداری شود.
- گازی با رنگ زرد متمایل به سبز است که بوی بدی دارد.
- گاز کلر سمی است و استفاده از آن در محیط های بسته منجر به خفگی و مشکلات سیستم تنفسی می شود.
- دارای خاصیت اکسید کنندگی بسیار بالایی است.
- واکنش پذیری بسیار بالایی دارد و با مواد آلی به راحتی واکنش می دهد.
انواع کلر
با توجه به اینکه کلر ترکیبات زیادی دارد، انواع مختلفی این عنصر وجود دارد. از انواع کلر میتوان به هیپوکلریت سدیم یا آب ژاول، هیپوکلریت کلسیم، اسید هیپوکلرو یا گاز کلر، دی اکسید کلر نام برد.
کاربرد کلر چیست؟
این عنصر خاصیت سفید کنندگی و ضد عفونی بسیار بالایی دارد و با مواد آلی دیگر به راحتی واکنش نشان می دهد. به همین دلیل کاربرد کلر زیاد است و در مصارف خانگی و صنعتی استفاده می شود. مهم ترین کاربرد های کلر عبارت است از:
- تصفیه آب آشامیدنی
- گندزدایی فاضلاب صنعتی و بهداشتی
- ضدعفونی آب استخر های خانگی و عمومی
- استفاده از ترکیبات کلر برای تولید مواد سفید کننده
- استفاده از کلر در صنعت نساجی، رنگ رزی
- تولید کننده مواد ضد عفونی کننده
- گند زدایی و ضد عفونی فرآیند های تولید مواد غذایی
- استفاده از کلر در تولید پلاستیک و فرآورده های نفتی
- مورد استفاده در صنعت استخراج برم و تولید کلرات ها و کلر فرم ها
چه نکاتی در مصرف کلر وجود دارد؟
مهم ترین کاربرد کلر در مصارف خانگی و صنعتی قدرت بسیار بالایی در از بین بردن جلبک، میکروب، پاتوژن ها و سایر آلاینده های موجود در آب است. کلر دارای خاصیت اکسید کنندگی بسیار بالایی دارد. به همین دلیل می توان در تولید فراورده های نفتی و پلاستیکی استفاده کرد. معایب این ماده به شدت سمی است و تنفس در محیط بسته به خفگی منجر می شود. ترکیبات عنصر کلر اگر با پوست تماس پیدا کند باعث سوزش می شود. احتمال انفجار به دلیل واکنش پذیری بالا در تماس با سایر مواد شیمیایی وجود دارد. مصرف و کاربرد عنصر کلر در ضدعفونی آب به تولید ترکیبات جانبی و مضر منجر می شود.
ترکیبات این ماده می تواند خشکی پوست، ریزش مو و از بین رنگ مو بشود. کلر موجود در استخر به خصوص اگر زیادی باشد در افراد می تواند باعث تحریک، خارش، سوزش و التهاب چشم شود.
بیشتر بخوانید: دستگاه تصفیه آب
کلر چه تاثیراتی روی محیط زیست می گذارد؟
اگر کلر با آب مخلوط شود در آن حل می شود. تحت شرایطی خاص کلر می تواند از آب خارج و وارد هوا شود که باعث واکنش مواد شیمیایی می شود. این ماده می تواند با مواد غیر آلی داخل آب واکنش نشان دهد و نمک های کلر را تشکیل دهد. این عنصر شیمیایی نمی تواند وارد زمین یا آب های زیر زمینی شود. زیرا واکنش پذیری زیاد است. گیاهان و جانوران این ماده را در خود ذخیره نمی کند. مقدار کم کلر برای محیط زیست اثرات مخربی دارد. این ماده برای میکروارگانیسم های موجود در آب و خاک نیز خطرناک است.