انواع دستگاه تصفیه هوا
دستگاههای تصفیه هوا علاوه بر اینکه از لحاظ ابعاد وظرفیت دارای تنوع هستند، بسته به نوع کاربردی که دارند به انواع مختلفی تقسیم میشوند که شامل:
دستگاه تصفیه هوا رومیزی
این دستگاهها باتوجه به متراژ محیط دارای ابعاد کوچک و متوسط هستند و میتوان از آنها در اتاقهای مختلف منزل استفاده کرد. این وسیله از فیلتراسیون 3 مرحلهای تشکیل شده است.
دستگاه تصفیه هوا ایستاده
این مدل از رومیزی بزرگتر است، به همین دلیل برای مکانهای با مساحت بیشتر مانند شرکتها، بیمارستانها و … مناسب است.
دستگاه تصفیههوا همراه
به دلیل وزن سبکی که دارند، میتوان آنها را همراه خود حمل کرد. این وسیله برای افرادی که در هوای آلوده ناگزیر به خروج از منزل هستند گزینه بسیار مناسبی است.
دستگاه تصفیه هوا اتومبیل
افرادی که مشکل تنفسی دارند یا در شهرهای آلوده زندگی میکنند، میتوانند داخل ماشین خود این دستگاه را قرار دهند. برای راهاندازی آن میتوان از فندک ماشین یا باطری قلمی استفاده کرد. باید توجه کرد که این نوع تصفیهکننده در مقابل تابش مستقیم نور خورشید و حرارت قرار نگیرد.
دستگاه تصفیه هوا چگونه کار میکند؟
این دستگاه به دو روش میتواند هوا را تصفیه کند که عبارتند از:
- سیستم تصفیه هوا فعال: در این روش، دستگاه مواد جدیدی مانند ازن به محیط اضافه میکند تا آلایندههای موجود در هوا رو از بین ببرد. این نوع تصفیه دیگر نیازی به تعویض فیلتر ندارد، اما افزایش ازن ممکن است باعث عوارضی در سلامتی افراد شود.
- سیستم تصفیه هوا غیرفعال: در این نوع هوای محیط با مکش وارد دستگاه تصفیه هوا میشود و سپس آلودگیها به وسیله فیلترهای تعبیه شده در آن به دام میافتند و درنهایت هوای کاملا تمیز به بیرون از دستگاه منتقل و وارد محیط میشود.
فیلترها در دستگاه تصفیهکننده هوا مهمترین نقش را در پاکسازی هوای محیط ایفا میکنند. تعداد فیلترهای باتوجه به نوع کاربرد و مدل دستگاه بین3 تا 9 فیلتر متغیر است.
هرچه تعداد فیلترهای دستگاه بیشتر باشد برعملکرد آن درحذف آلایندهها تاثیر بیشتری میگذارد و البته قیمت آن هم افزایش مییابد.
فیلتر اولیه
در این فیلتر ذرات بزرگ و جامدی که در هوا معلق هستند مانند گرد و غبار گرفته میشوند. این نوع فیلتر قابل شستشو میباشد، بنابراین نیازی به تعویض ندارد.
فیلتر ثانویه
کارکرد آن همانند فیلتر اولیه است، اما قابلیت از بین بردن گرد و غبار بیشتری را دارد. به دلیل قابل شستشو بودن دیگر نیازی به تعویض آن نمیباشد.
فیلتر کربن فعال
کربن زمانی که با اکسیژن ترکیب میشود، کربن فعال تولید میکند. این کربن میتواند آلایندهها وذرات آلودهی زیادی را حذف کند. از این رو بهعنوان فیلتری که بیشترین قابلیت جذب را دارد شناخته میشود. این فیلتر باید هر سال تعویض گردد.
فیلتر ضدعفونیکننده
کاربرد این فیلتر در دستگاه تصفیه هوا، حذف انواع مواد شیمیایی زیانبار، بوی سیگار، دود و گازهای سمی مختلف مانند کربن مونو اکسید و غیره است.
فیلتر هپا
این فیلتر در دستگاههای تصفیهکننده هوای ایستاده برای محیطهای با متراژ وسیع مورد استفاده قرار میگیرد. توانایی جذب ویروسها، باکتریها، پارامترهای حساسیتزا و … تا قطر 1/0 میکرون را دارد، به عبارتی تا 98 درصد میتواند انواع آلودگیهای محیط را از بین ببرد. عمر این فیلتر تقریباً 3 سال است.
لامپ UV
اشعه UV قابلیت ضدعفونی کنندگی بسیار بالایی در از بین بردن باکتریها، ویروسها و قارچها دارد، منتها در پاکسازی مواد آلرژیزا و گرد و غبار ناتوان است. ماندگاری این فیلتر به عمر لامپ آن بستگی دارد.
فیلتر هگا
توانایی این فیلتر در جذب انواع گازها میباشد و جنس آن از نوع پوشش کربن است. این فیلتر هر سه سال یکبار باید تعویض شود.
فیلتر نانو پلاسما
این فیلتر با استفاده از دانش فنی نانو، میتواند انواع ذرات حساسیتزا، آلایندهها و دودها را نابود کند. البته وجود این فیلتر در دستگاه تصفیه هوا باعث افزایش قیمت این محصول میشود. طول عمر آن بین 3 تا 5 سال است.
فیلتر یون منفی
این فیلتر باعث حذف تمام مواد و ذرات معلقی میشود که توسط فیلترهای پیشین از بین نرفته بودند. به دلیل اینکه بسیاری از این آلایندههای مضر دارای بار مثبت هستند، بین آنها با این یون منفی جاذبهای صورت میگیرد که منجر به حذف آنها میگردد.
درباره انواع فیلتر تصفیه آب خانگی از کارخانه پالایهسازان به لینک داده شده مراجعه کنید.
نتیجهگیری
دستگاه تصفیه هوا دارای انواع و مدلهای متنوعی است، بنابراین عملکرد آن در زدودن آلایندهها براساس نوع روش تصفیه و همچنین تعداد و کیفیت فیلترهای موجود در آن سنجیده میشود.