خرید محلول شستشوی ممبران و انجام عملیات CIP از بهترین اقداماتی است که میتوانید برای افزایش طول عمر این فیلتر انجام دهید. ممبران را طی یک سری مراحل خاص با این محلول شستشو میدهیم و آن را به نوعی احیا میکنیم.
محلول مخصوص شستن ممبران، دارای دو نوع اسیدی و بازی است. انتخاب بین این دو نوع و انتخاب بهترین غلظت به میزان گرفتگیهای منافذ ممبران بستگی دارد. اگر برای انتخاب مطمئن نیستید، بهتر است از فروشندههای معتبر مشورت بگیرید.
اما فیلتر ممبران را هر چند وقت یک بار باید با محلول مخصوص شست؟ هنگام این عملیات چه نکاتی را باید بدانیم؟ در این مطلب به این سؤالات و پرسشهای دیگر پیرامون این محلول پاسخ میدهیم.
مشخصات محلول شوینده ممبران | |
کاربرد | حذف:
|
انواع |
|
PH | 1 تا 12 |
نحوه شستشو | خیساندن ممبران در ظرف CIP شامل محلول و آب |
کاربرد محلول شستشوی ممبران چیست؟
فیلتر ممبران که به آن اسمز معکوس هم میگویند، مسئولیت حذف یونهای موجود در آب و تصفیه املاح و رسوبات ریز و میکروسکوپی را دارد. به همین خاطر منافذ یا غشای این فیلتر بعد از گذشت مدت زمانی دچار گرفتگی میشوند یا فولینگ میشود.
در چنین شرایطی فیلتر باید تمیز شود تا هم طول عمر خودش افزایش یابد و هم کارایی سیستم را دچار اختلال نکند. اینجاست که باید به سراغ عملیات CIP یا شستشوی فیلتر ممبران برویم.
CIP مخفف عبارت Cleaning in Place و به معنی شستشو در محل است. برای پیادهسازی این روش بعد از خرید محلول شستشوی ممبران که معمولاً محلول اسیدی یا بازی است، فیلتر را با آن میشویند. با این کار بازدهی کل سیستم بیشتر شده و هیچ یک از املاح میکروسکوپی آب از زیر دست این فیلتر در نمیروند.
انواع محلولهای شوینده ممبران
محلولهای مخصوص شستشوی ممبران دارای دو نوع اسیدی و بازی هستند. کاربرد آنها را در ادامه میبینیم.
1. محلول اسیدی
این محلول PH پایینی دارد. مسئولیت آن حذف آلایندههای زیر است:
- کربنات کلسیم
- اکسید فلزات
- فولینگهای کلوییدی معدنی
- ترکیبات فلزی
به شستشوی ممبران با چنین محلولی، اسیدشویی میگوییم.
2. محلول قلیایی
ترکیبی از مواد سورفکتانت فعال سطحی در محلولی کاستیک، موادی هستند که در این نوع محلول داریم. وظیفه این محلول نیز از بین بردن مواد زیر است:
- عوامل بیولوژیکی
- مواد آلی
- زنگ و روغن و گریس
چرا باید ممبران را با محلول مخصوص آن شستوشو دهیم؟
در ادامه دلایل اهمیت خرید محلول شستشوی ممبران و انجام CIP را مرور میکنیم.
1. افزایش کارایی سیستم
کارایی دستگاه تصفیه آب بعد از یک مدت دیگر به خوبی روز اول نخواهد بود. برای مثال میزان آب تصفیهشده به مرور زمان کمتر میشود. شاید یکی از دلایل این امر افت کیفیت کلی سیستم بر اثر استفاده باشد. اما دلیل دیگر آن که قابل پیشگیری یا رفع کردن است، پر شدن یا گرفتگی منافذ فیلترها است. با شستن ممبران با محلول، میتوانید فیلتر ممبران را یک سرویس اساسی کنید و کارایی سیستم را ارتقا دهید.
2. جلوگیری از آلوده شدن آب
وقتی سطح ممبران مملو از آلایندگیها شود، میکروارگانیسمها و عوامل آلاینده دیگر در این محیط راحتتر رشد میکنند. آب خروجی در تماس با این آلودگیها سلامت خود را از دست خواهد داد.
3. کاهش هزینههای سرویس و تعمیر
درصدی از آلایندگیها را میتوان به راحتی با خرید محلول شستشوی ممبران و CIP از بین برد. اما اگر این درصد زیاد شود، دیگر باید به سراغ روشهای پیشرفتهتر شستشوی این فیلتر بروید. بنابراین اگر همان ابتدا این عملیات را انجام دهید، در هزینههای تعمیر و نگهداری فیلتر صرفهجویی میشود.
نحوه استفاده از محلول شستشوی ممبران
برای شستن ممبران با این محلول، مراحل زیر را طی کنید.
1. آماده کردن محلول
محلول شستشو را داخل مخزن CIP بریزید. بسته به شدت گرفتگی ممبران، میتوانید آن را با آب مخلوط کنید. برای تصمیم بهتر، از یک مجموعه متخصص مشورت بگیرید.
2. سیرکولاسیون درجه اول
پمپ مخصوص شستشو را روشن و فشار آن را روی 2 بار تنظیم کنید. اجازه دهید این عملیات حداکثر 10 دقیقه انجام شود. به این فرایند سیرکوله کردن محلول میگوییم.
3. غوطهور کردن ممبران
بعد از خاموش کردن پمپ، ممبران را در محلول به مدت 10 الی 15 دقیقه غوطهور کنید. اینجا باید توسط یک پکش پلاستیکی به وسل ضربههایی آرام بزنید.
4. سیرکولاسیون درجه دوم
اینجا برای بار دوم پمپ CIP را روشن میکنیم. اجازه دهید این فرایند بین 5 تا 10 دقیقه طول بکشد. وقتی این عملیات تمام شد، محلول را تخلیه کنید.
5. فلاشینگ
در آخرین مرحله، بوستر پمپ آب خام را در حدود 10 دقیقه روشن کنید. شیر پساب را نیز تا انتها باز کنید. با این کار موادی که در مراحل قبل وارد ممبران شدهاند، با فشار کم خارج میشوند. بعد از 10 دقیقه، پمپ طبقاتی را روشن کنید. شیر پساب را در بازه زمانی 10 دقیقهای ببندید.
نکاتی برای شستن ممبران با محلول مخصوص
بعد از خرید محلول شستشوی ممبران و موقع انجام عملیات CIP این نکات را مد نظر داشته باشید:
- جنس محفظه CIP باید از پلیپروپلین (PP) یا فایبرگلاس باشد.
- ظرفی که انتخاب میکنید، باید در برابر PH بین 1 تا 12 مقاوم باشد.
- دمای محلول در صورت امکان بین 35 تا 40 درجه سانتیگراد باشد. چون این مواد در این دما بهترین عملکرد را دارند.
- وقتی سرعت شستن کم است، دما نباید پایینتر از 15 درجه سانتیگراد بیاید. میتوانید از وسایل سرمایشی یا گرمایشی برای تنظیم دما استفاده کنید.
مشاوره خرید محلول شستشوی ممبران
در این مطلب دیدیم که بهتر است برای شستشوی ممبران از محلول مخصوص آن استفاده کنیم. با انواع محلول اسیدی و قلیایی آشنا شدیم و نحوه شستشو را هم دیدیم. اما با توجه به تنوع این محلولها، از کجا بدانیم که باید کدام نوع را انتخاب کنیم؟ نوع این محلول بر اساس نوع و شدت فولینگها یا گرفتگیهای غشای فیلتر انتخاب میشود. اما اگر باز هم تردید دارید، بهتر است از یک مجموعه متخصص راهنمایی بگیرید.
پالایه سازان به عنوان بزرگترین تولیدکننده دستگاههای تصفیه آب و متعلقات آن، مشتاقانه آماده است تا به سؤالات شما پاسخ دهد. کافی است با شماره ۰۵۱۳۷۶۰۳۷۲۰ تماس بگیرید و ضمن دریافت مشاوره، سفارشهای خود را نیز ثبت کنید.
سؤالات متداول
1. آیا گرفتگیهای شدید را هم میتوان با محلول شستشوی ممبران از بین برد؟
بله، در این صورت میتوانید فیلتر را زمان بیشتری در محلول بخیسانید. البته گرفتگیهای بسیار شدید به روشهای دیگر پاکسازی نیاز دارند یا شاید حتی راه حل در تعویض فیلتر باشد.
2. کفی که در مرحله شستشو با محلول قلیایی تولید میشود نشانه چیست؟
کف کردن نشانه واکنش محلول CIP و آلودگیها است. پس وجود آن نشانه تمیز شدن فیلتر است.
3. آیا انتخاب نوع اشتباه محلول میتواند به فیلتر آسیب برساند؟
بله. از این رو پیشنهاد ما این است که حتماً در انتخاب این محلول با فروشندگان متخصص مشورت کنید.