کاربردیترین فیلترهای مناسب این کار، فیلترهای الیافی، شنی و دیسکی هستند. فیلترهای الیافی بیشترین قدرت جذب را دارند. اما اگر میزان ذرات در آب زیاد و اندازهشان بزرگ باشد، باید زودبهزود تعویض شوند.
فیلتر شنی به طور ویژه برای جداسازی گلولای مناسب است. شن و ماسه نیز با فیلتر دیسکی بهتر جداسازی میشوند. اما در این مطلب با مضرات آب چاه و چشمه تصفیهنشده و کاربرد فیلترهای مختلف برای تصفیه این آب بیشتر آشنا میشویم.
مشکلات | وجود میکروارگانیسم، بروز سنگ کلیه، وجود فلزات سنگین |
انواع فیلتر | فیلتر الیافی، شنی و دیسکی |
بهترین راه تصفیه | استفاده از فیلتر ها و دستگاه تصفیه آب |
وجود خاک و ذرات معلق در آب چاه یا چشمه چه مشکلاتی دارد؟
دلایلی که نباید از آب چشمه و چاه به صورت تصفیهنشده استفاده کنیم عبارتاند از:
- وجود میکروارگانیسمها: میکروبها، ویروسها و باکتریها میکروارگانیسمها را تشکیل میدهند. وجود این ذرات در آب، میتواند باعث بروز بیماریهای گوارشی شود.
- بروز سنگ کلیه: املاح موجود در آب چشمه میتواند در بدن افراد مستعد، باعث ایجاد سنگ کلیه و مثانه شوند.
- وجود فلزات سنگین: در آب بعضی از چاهها، فلزات سنگینی چون سرب و آرسنیک وجود دارند. با نوشیدن این آب ممکن است دچار مسمومیت شوید.
تشخیص منبع ورود ذرات معلق به آب چشمه یا چاه
قبل از تهیه دستگاه تصفیه آب بهتر است منبع ورود ذرات معلق را به آب پیدا کنیم. ذرات معلق و شن از دو طریق میتوانند وارد آب شده باشند. اول این که شاید آب چاه به خودی خود به این ذرات آلوده باشد. دوم این که ممکن است لوله و تجهیزات داخلی یک سری ذرات معلق را وارد آب کرده باشند.
اما چطور منبع ورود ذرات معلق را شناسایی کنیم؟ با دو روش ساده. اول سعی کنید یک سطل آب را به طور مستقیم از آب چاه پر کنید. کمی به آن زمان بدهید. اگر کف ظرف ذراتی تهنشین شدند، یعنی مشکل از آب خود چاه است.
اما در روش دوم، باید ماشین ظرفشویی و ماشین لباسشویی را چک کنید. اگر داخل آنها ذرات یا لکههای رنگی دیدید، یعنی مشکل از تجهیزات است. چراکه گاهی جنس لولههای آب از آهن گالوانیزه است. این آهن ممکن است به مرور زمان تکهتکه شده و وارد آب شود. روکش داخلی مخازن و میله آنود آبگرمکن نیز میتواند دچار خوردگی شود.
روشهای تصفیه آب دارای شن و ماسه و سایر ذرات معلق
خوشبختانه استفاده از دستگاه تصفیه آب میتواند هر آبی را از ذرات معلق و آلودگیها پاک کند. اما نکتهای که مهم است، نوع فیلتر تصفیه آب است که باید درست انتخاب شود. در ادامه فیلترهایی را مرور میکنیم که برای تصفیه آب چاه و چشمه مناسب هستند.
1/ فیلتر الیافی
فیلتر الیافی اجازه میدهند که ذرات معلق وارده بدنهشان شوند. با این کار کنترل بیشتری روی ذرات دارند و آنها را با قدرت بیشتری فیلتر میکنند. این فیلترها معمولاً میتوانند ذراتی را جدا کنند که حدود 1 تا 5 میکرون هستند.
فیلتر الیافی در انواع مختلفی تولید میشود. فیلتر نخ تابیده یا پلیپروپلین Melt Blown شناختهشدهترین نوع این فیلترها هستند. این نوع فیلترها باید بعد از این که ذرات را به خود جذب کردند، عوض شوند.
2/ فیلتر شنی
اگر آب چاه یا چشمه حاوی گلولای است، فیلتر شنی بهترین انتخاب است. با فیلتر شنی هم میتوان آب را به صورت دستی شستوشوی معکوس داد و هم به صورت اتوماتیک. این امر به نوع شیر کنترلی بستگی دارد که روی فیلتر نصب شده است.
در این نوع فیلتر از موادی مانند سیلیس عادی، کریستال شیشهای فراوریشده یا آنتراسیت برای تصفیه استفاده میشود. اما کدام ماده قویتر است؟ کریستال شیشهای. این ماده هم در عمل فیلتر کردن بهتر است و هم عمر بیشتری دارد.
البته بهترین کار این است که از ترکیب این چند ماده به صورت همزمان استفاده کرد. برای مثال فیلترهای پایینتر سیلیس شیشهای باشند و فیلترهای بالاتر آنتراسیت. ذراتی که میتوانند توسط فیلتر شنی جدا شوند، باید اندازهای بین 100 تا 50 میکرون داشته باشند.
3/ فیلتر دیسکی
اگر ذرات موجود در آب شن و ماسه هستند، بهترین روش برای تصفیه آنها استفاده از فیلتر دیسکی است. این فیلتر شامل یک سری صفحه است که روی هم قرار گرفتهاند. ساز و کار کلی کار این فیلترها، استفاده از نیروی گریز از مرکز است. به کمک این نیرو آب از شیارهای ظریف داخل صفحات عبور میکند و ذرات داخل فیلتر باقی میمانند.
این فیلتر به سادگی نصب میشود، حجم کمی دارد و میتوانید آن را بدون نیاز به تعویض قطعات داخلی شستوشو دهید. اما از محدودیتها آن باید به اندازه ذراتی اشاره کنیم که این فیلترها از آب جاد میکنند. بیشتر فیلترهای دیسکی فقط میتوانند ذراتی را فیلتر کنند که بالای 100 میکرون هستند. بنابراین برای جداسازی ذرات کوچکتر، باید به سراغ فیلترهای دیگر بروید.
حذف ذرات معلق از آب چاه یا چشمه با فیلتر مناسب
این که کدام یک از فیلترهای بالا بهترین انتخاب برای تصفیه آب هستند، به نوع ذرات معلق موجود در آب بستگی دارد. در ادامه گفتههای بالا، اگر در آب هم گلولای وجود داشت و هم شن و ماسه، بهتر است فیلترهای دیسکی و شنی با هم ترکیب شوند.
از طرف دیگر فیلترهای الیافی با توجه به نوع ذراتی که میتوانند جذب کنند، بیشترین قدرت تصفیه را دارند. اما اگر میانگین اندازه ذرات معلق در آب نسبتاً بالا باشد، نباید فقط از فیلتر الیافی استفاده کنید. چراکه در چنین شرایطی این فیلتر سریع کارکرد خود را از دست میدهد. در عوض باید چند فیلتر بالا را با هم ترکیب کرد و فیلتر الیافی را در آخرین مرحله سیستم قرار داد.
اما توصیه اکید ما این است که برای انتخاب بهترین فیلتر، با متخصصان این حوزه مشورت کنید تا با بهترین گزینهها آشنا شوید. در مجموعه کارخانه پالایه سازان نیز میتوانید ضمن دریافت مشاوره، محصولات مناسب خود را تهیه کنید. برای مشاوره کافی است با شماره ۰۵۱۳۷۶۰۳۷۲۰ تماس حاصل فرمایید.