در این راهنما میبینیم که چگونه فیلتر ممبران را تمیز کنیم. فیلتر ممبران در معرض عوامل مختلفی مانند رسوبات، گلولای و لجن است. وجود این گرفتگیها در این فیلتر نهتنها عملکرد این قطعه؛ بلکه کارایی کل سیستم را با اختلال مواجه میکند.
بعضی از این گرفتگیها با یک شستوشوی عادی از بین میروند. اما بعضی دیگر به اقدامات بیشتری نیاز دارند. به طور کلی سه مرحله برای شستوشوی فیلتر ممبران وجود دارد: 1- شستن از جلو، 2-شستن از پشت و 3- شستن با مواد شوینده.
در این مطلب از پالایهسازان با انواع گرفتگیهای این فیلتر بیشتر آشنا میشویم. همینطور در مورد مدتزمان شستن آن صحبت میکنیم. در نهایت روشهای شستوشو را نیز به تفکیک بررسی میکنیم.
شستوشوی فیلتر ممبران در یک نگاه | |
دلیل | گرفتگی غشا با رسوبات یا گلولای و لجن |
مدت زمان لازم برای شستوشو | 3 الی 12 ماه یک بار |
روش شستوشو |
|
چرا باید فیلتر ممبران را بشوییم؟
دلیل اصلی شستن این قطعه، گرفتن غشا در آن است. گرفتگی غشا در سیستمهای اسمز معکوس (RO) بسیار رایج است و دائم اتفاق میافتد. اما میتوانید با یک شستوشوی ساده خانگی این گرفتگی را تا حد بسیار زیادی رفع کنید.
عوامل گرفتگی این فیلتر میتواند رسوب باشد یا گلولای و لجن. در هر صورت وجود این مواد اضافه، راندمان سیستم را به طور ملموسی کاهش میدهند. لازم به ذکر است که اگر فیلتر ممبران را به صورت دورهای و منظم شستوشو دهید، عمر این قطعه طولانیتر خواهد بود.
باید اشاره کنیم که برای خرید فیلتر ممبران میتوانید به صفحه این محصول در وبسایت پالایهسازان سر بزنید. یا فقط با شماره 09120761646 تماس بگیرید.
فیلتر ممبران را هر چند وقت یک بار بشوییم؟
پاسخ این سؤال به نوع سیستم اسمز معکوس بستگی دارد. چون میزان رسوبها در هر سیستم متفاوت است. اما به طور کلی این بازه بین 3 تا 12 ماه متغیر است. بنابراین حتی اگر رسوبات فیلتر شما بسیار کم است، بهتر است بیشتر از 12 ماه از آخرین شستوشوی آن نگذرد.
اما اجازه بدهید که پاسخ علمیتری به این سؤال بدهیم. سطح فیلتر ممبران در فرایندی که در دستگاه RO طی میشود، دچار جرمگرفتگی میشود (توسط رسوبات معدنی، ذرات کلوئیدی، مواد آلی غیر محلول و مواد بیولوژیکی). وقتی این عوامل روی سطح فیلتر مینشینند، دو اتفاق میافتد:
- کاهش جریان عادی آب تصیفهشده
- کاهش دفع عادی نمک
حالا در دو صورت باید بدانید که موعد شستوشوی فیلتر ممبران رسیده است. اگر در طول اولین 48 ساعت عملیاتی، جریان عادی آب تصفیهشده بیشتر از 10% دچار افت شود. یا اگر عبور عادی نمک بیشتر از 10% زیاد شود.
نحوه شستوشوی فیلتر ممبران
و اما میرسیم به بخش اصلی این مطلب، یعنی پاسخ این سؤال که چگونه فیلتر ممبران را تمیز کنیم؟ سه روش برای شستن این فیلترها وجود دارد:
- شستوشو از جلو
- شستوشو از پشت
- شستوشو با مواد شوینده
در ادامه این روشها را بررسی میکنیم. برای تمیز کردن یک فیلتر ممبران بهتر است از روش اول کار را شروع کنید. سپس اگر به نتیجه نرسیدید، به سراغ روی بعدی بروید.
روش اول: شستوشو از جلو
در این روش، آب را با فشار از جلوی فیلتر وارد آن میکنیم. این آب با فشار زیادی که دارد، ذراتی را از فیلتر جدا میکند که باعث گرفتگی و آلودگی شده بودند. دقت کنید که ذرات و عواملی که در منافذ و سوراخهای فیلتر کردهاند، با این روش از بین نمیروند. بنابراین در چنین شرایطی باید روش بعدی را امتحان کنید.
روش دوم: شستوشو از پشت
در این روش، فیلتر را با فشار آب و این بار از پشت میشویید. در این صورت سیستم از کنارهها تحت فشار آب قرار دارد. این روش در واقع برعکس عملیات فیلتراسیون است. در روش شستوشو از پشت، جریان آب دو برابر زمانی است که عملیات فیلتراسیون انجام میشود. اما اگر باز هم آلودگیها روی سطح فیلتر بودند، باید به سراغ محلولهای شوینده بروید.
روش سوم: استفاده از مواد شوینده
در این روش باید محلول مناسب را انتخاب کرده و فیلتر را با آن بشویید. برای این کار مراحل زیر را طی کنید:
- دستکش و محافظ چشم بپوشید.
- محلولهای تمیزکننده را در ظرف پلاستیکی آماده کنید. دقت کنید که این پلاستیک باید غیر واکنشی باشد.
- منبع تغذیه و شیر مخزن را ببندید.
- فیلتر ممبران را از دستگاه خارج کنید.
- فیلتر را یکییکی در محلولهایی که آماده کردهاید به مدت 1 الی 15 ساعت بخیسانید. مدت زمان لازم برای انجام این کار به دستورالعمل روی ظرف محلول بستگی دارد.
- هر بار که فیلتر را در یکی از محلولها خیس میکنید، آن را خارج کرده و به روشهای شستن از جلو یا پشت آن را بشویید. بعد دوباره وارد محلول بعدی کنید. همینطور آب را در فیلتر با شدت جریان بالا پمپ کنید.
- فیلتر را سر جای خود قرار دهید.
- بهتر است قبل از این که دوباره از آب استفاده کنید، کل سیستم تصفیه را به مدت 20 الی 30 دقیقه شستوشو دهید.
نکته: دقت کنید که گرفتگی فیلتر ممبران، معمولاً لایه به لایه تشکیل میشوند. پس بهتر است ابتدا یک محلول شستوشوی مناسب با بالاترین لایه را انتخاب کنید. بعد که آن لایه تمیز شد، محلول دیگری را برای شستن لایه بعدی استفاده کنید.
انواع محلولهای شستوشوی فیلتر ممبران
اما حالا که میدانید چگونه فیلتر ممبران را تمیز کنیم، شاید در مورد محلولهای روش سوم کنجکاو شده باشید. محلولهایی که برای این منظور استفاده میشوند، به دو دسته اصلی تقسیم میشوند:
- محلولهایی با PH بالا (بازی)
- محلولهایی با PH پایین (اسیدی)
در بسیاری از موارد و در مورد دستگاههای کوچک خانگی، از روش آزمونوخطا با این میرسیم که کدام محلول برای عوامل گرفتگی فیلتر ما بهترین انتخاب است.
اما به طور کلی اگر تجزیه آب ورودی نشان میدهد که آهن یا منگنز زیادی داریم، باید از محلولی استفاده شود که بتواند رسوب فلزات را تمیز کند. اگر جامدات معلق در آب یا TBC (تعداد باکتری در واحد حجم) زیاد باشند، یعنی این نوع گرفتگی از نوع بیولوژیکی است. پس به یک محلول بازی برای شستن آن نیاز داریم.
باید اشاره کنیم که در مورد سیستمهای تصفیه آب بزرگ، روش آزمونوخطا بهصرفه نیست. در عوض بهتر است قسمتی از گرفتگی آزمایش شده و ماهیت آن مشخص شود.
کلام آخر
امیدواریم با مطالعه این راهنما پاسخ سؤال چگونه فیلتر ممبران را تمیز کنیم را گرفته باشید. اگر قصد خرید مجدد دستگاه تصفیه آب یا فیلتر ممبران صنعتی 4 اینچی و فیلتر ممبران صنعتی 8 اینچی را دارید، کافی است با شماره 09120761646 تماس حاصل کنید. مجموعه پالایهسازان فرایند توس به عنوان بزرگترین تولیدکننده دستگاه تصفیه آب خانگی و صنعتی، شما را در مسیر خرید و ارتقای انواع دستگاه تصفیه آب راهنمایی خواهد کرد.
پرسشهای پرتکرار
1. چرا فیلتر ممبران من هر ماه نیاز به شستوشو دارد؟
کمترین مدت زمانی که باید از شستوشو قبلی فیلتر ممبران بگذرد، سه ماه است. اگر فیلتر شما در کمتر از این زمان (مثلاً هر ماه) نیاز به شستن دارد، باید پیشتصفیه RO را بهبود ببخشید.
2. رایجترین محلولهایی که برای شستن فیلتر ممبران استفاده میشوند چه هستند؟
محلول کلر سفیدکننده، اسید هیدروکلرید و همچنین پروکساید هیدروژن.