فرآیند حذف کلوئید مضر |
کاهش بار الکتریکی سطح کلوئیدها، جذب و خنثی سازی بار الکتریکی، دربرگیری ذرات در رسوبات، ذرات کلوئیدی در آب و چگونگی حذف آن |
مراحل تصفیه آب تا حذف کلوئید | ابتدا هوادهی، بعد سختی گیری، فیلتراسیون، انجام گندزدایی، ذخیره سازی |
برای مشاهده انواع فیلتر تصفیه آب و دستگاه تصفیه آب کلیک کنید تا بتوانید بهترین دستگاه ها و فیلتر ها را برای حذف کلوئید های مضر در آب بشناسید. این آلایندهها و جامداتی که در آب وجود دارد حالت کلوئیدی داشته که برای جداسازی آنها به فرآیند تصفیه آب نیازمندیم. در این مطلب ما به چگونگی حذف کلوئیدهای مضر در فرآیند تصفیه آب خواهیم پرداخت تا شما بیشتر راجب آن آگاهی پیدا کنید. در این مقاله درباره کلوئیدهای مضر صحبت خواهد شد. اگر مایل به کسب اطلاعات بیشتر درباره املاح مفید آب هستید مقاله آنرا مطالعه کنید.
مراحل تصفیه آب
برای آبهای زیرزمینی سیستمهای تصفیه برای تهیه آب آشامیدنی مراحلی را باید طی کند که در زیر به آنها اشاره میکنیم:
- ابتدا هوادهی
- بعد سختی گیری
- مرحله سوم فیلتراسیون
- مرحله چهارم انجام گندزدایی
- و در آخر ذخیره سازی
برای آبهای سطحی که آلایندههای بیشتری دارند به همین خاطر فرآیند تصفیه برای این آبها پیچیدهتر خواهد بود. این آبها با کدورتی بیش از مقدار تعیین شده برای آب آشامیدنی نیاز به حذف کلوئیدهای مضر در فرآیند تصفیه آب خواهند داشت که مراحل آن به شرح زیر است:
- آشغالگیری
- انجام تصفیه شیمیایی به صورت مقدماتی
- ته نشینی
- لختهسازی و انعقاد
- انجام فیلتراسیون
- جذب سطحی
- مرحله گندزدایی
- و در آخر ذخیره سازی آبهای تصفیه شده
فرآیند حذف کلوئید مضر و انعقاد و لخته بندی
در فرآیند تصفیه آب به صورت فیزیکی و شیمیایی روشهای انعقاد، لخته بندی، ته نشینی، گندزدایی را باید انجام داد. یکی از اصلیترین بخشها که هزینه تاسیسات و ساختمان به همراه بهره برداری را به خود اختصاص میدهد انعقاد و لخته بندی است. پس باید به طور دقیق به جمعآوری اطلاعات راجب کیفیت فیزیکی و شیمیایی آب پرداخت تا بتوانند اقدامات اولیه را برای تصفیه آب انجام دهند.
در فرآیند انعقاد باید چهار مرحله زیر که به آن اشاره میکنیم صورت بگیرد:
- بار الکتریکی سطح کلوئیدها باید کاهش و حذف شود.
- بار الکتریکی سطحی جذب و خنثی شود.
- جذب و اتصال ذرات به هم
- دربرگیری ذرات در رسوبات
کاهش بار الکتریکی سطح کلوئیدها:
انعقاد عامل اصلی که باعث کاهش بار الکتریکی سطح کلوئیدها میشود و قدرت آنها با توجه به بار الکتریکی که دارند تعیین خواهد شد. این مدل جوابگوی این کاهش بار یا حذف آن نیست چرا که عمل انعقاد فقط بوسیله سیستمهای خنثی سازی بار الکتریکی کلوئیدها امکان پذیر نخواهد بود بلکه باید سایر فعل و انفعالات فیزیکی و شیمیایی را روی آن انجام داد.
جذب و خنثی سازی بار الکتریکی:
در این مدل عامل اصلی برای جذب و خنثی سازی انعقاد و کلوئیدها، محیط کلوئیدی و عامل انعقاد و کلوئید و محیط کلوئیدی است.
دربرگیری ذرات در رسوبات:
برخی از نمکها مانند: سولفات آلومینیوم و کلرورفریک به عنوان عامل انعقاد به کار میروند. البته در صورتی که میزان هیدروکسید آهن و آلومینیوم بیشتر از میزان انحلال هیدروکسیدها باشد.
ذرات کلوئیدی در آب و چگونگی حذف آن
ذرات عامل کدورت که غیرقابل تهنشین هستند را ذرات کلوئیدی میگویند. این ذرات بسیار ریز بوده به همین خاطر به شکل معلق باقی میمانند و باعث کدورت میشوند. بار این ذرات منفی بوده و باید با یک منعقد کننده الکترولیتی با یونهای بار مثبت آن را تهنشین کرد. پس برای حذف کلوئیدهای مضر در فرآیند تصفیه آب باید این مراحل را با دقت طی کرد. این ذرات به عنوان یکی از ناخالصیهای آب محسوب میشوند که در فرآیند تصفیه آب باید حذف شوند.
این ذرات که به صورت پراکنده در آب شناور هستند و با مولکولها مخلوط شده اما در آن حل نمیشوند. این ذرات را طی فرآیند انعقاد و لختهسازی متراکم میکنند و بعد آن را از آب جدا خواهند کرد.
انعقاد و لختهسازی چگونه صورت میگیرد؟
در انعقاد و لختهسازی که در فرآیند تصفیه آب انجام میشود باید با اصلاح شیمیایی، ذرات کلوئیدی موجود در آب را تهنشین و آن را آماده حذف و جداسازی کرد. در هنگام خارج شدن از مرحله انعقاد برای نزدیک شدن ذرات پراکنده و تشکیل لخته، آب را باید هم زد تا سریع لختهها ایجاد شوند.
در این مرحله باید بار کاتیون منعقد کننده بیشتر باشد که موثرتر عمل کند. این منعقد کنندهها شامل آهن و آلومینیوم هستند که به ترتیب Fe+3 و Al+3 را در آب ایجاد خواهند کرد. شرکتهای تولید کننده نیز برای حذف کلوئیدهای مضر در فرآیند تصفیه آب از این روشهای مرسوم استفاده میکنند.
آیا این مواد انعقاد کننده برای بدن مضر است؟
مواد منعقد کننده که در تصفیه آب به کار میرود امکان اینکه اثرات سوء بهداشتی داشته باشد را دارد. همچنین مواد شیمیایی مضر نیز از طریق تولید پلی الکترولیتها و استفاده از آن وارد آب میشود که باید از حد مجاز فراتر نرود. برای جلوگیری از غلظت زیاد این مواد در آب باید در فرآیند آبگیری مانع برگشت آب لجن به آب خام به دست آمده شد.
آیا حذف کلوئیدها مفید است یا خیر؟
همانطور که میدانید تصفیه آب یکی از مهمترین کارهایی است که برای سلامت افراد جامعه باید صورت بگیرد. یکی از مراحل این کار حذف کلوئیدهای مضر در فرآیند تصفیه آب است که برای جلوگیری از آلودگی آب آشامیدنی این مرحله در هنگام تصفیه آب مد نظر قرار خواهد گرفت.
در نهایت باید بگوییم که حذف کلوئیدهای مضر در فرآیند تصفیه آب بسیار ضروری بوده و برای رسیدن به آب آشامیدنی مناسب که سلامت بدن را به خطر نیندازد، انجام این مراحل در هنگام تصفیه لازم است.
البته برای داشتن آب سبک و شیرین بسیاری از شرکتها از فیلتر هایی مانند: فیلتر الیافی، فیلترهای اینلاین، فیلتر نخ تابیده و فیلتر کربنی (کربن بلاک و کربن گرانول) نیز استفاده میکنند. شما میتوانید از ما در پالایه سازان انواع فیلترهای تصفیه آب را تهیه کنید.
فاکتورهای مهم در انتخاب روش های کاهش کدورت آب
از جمله مواردی که لازم است در انتخاب روش حذف کلوئیدهای مضر در فرآیند تصفیه آب می توان مد نظر قرار داد. روش های موثر و مفید تاثیر زیادی بر PH ایجاد نمی کنند. علاوه براین، مواد شیمیایی مورد استفاده باید تخریب پذیر باشند تا اثرات جانبی و مخرب آنها برای مدت طولانی در طبیعت احساس نشود.